در جهان بیش از ۱۰۰٬۰۰۰ نوع برنج مختلف وجود دارد. این تنوع برنجها ناشی از شرایط آب و هوایی، خاکی متفاوت، ترکیبات ژنتیکی و هیبریدی بودن برنج هاست. بنابراین ذکر دقیقی از تعداد انوع برنج در جهان وجود ندارد.
هیبریدی بودن برنج به معنای تولید نسل جدیدی از برنج با ترکیب دو والد مختلف است. در فرآیند تولید هیبرید برنج، دو گونه برنج متفاوت با ویژگیهای موردنظر از نظر اندازه، شکل، طعم، مقاومت به بیماریها و سایر ویژگیها، با یکدیگر ترکیب میشوند.
در این فرآیند ابتدا لاینهای برنجی که ویژگیهای مطلوبی دارند، انتخاب میشوند، سپس با استفاده از روشهای تلقیح گلها، گردهافشانی و تشکیل بذرها، لاینهای والد به هم ترکیب شده و بذرهای هیبریدی را تولید میکند. برنجهای هیبریدی معمولاً ویژگیهای بهبود یافتهای نسبت به والدین خود دارند و به عنوان بذر تجاری عرضه میشوند.
انواع دسته بندی برنج ها:
رایج ترین دسته بندی برنج ها عبارت اند از دسته بندی براساس شکل و اندازه دانه، رنگ، منطقه تولید و روش پخت:
بر اساس شکل و اندازه دانه :
1. برنج دانه بلند:
همانطورکه از اسم آن مشخص است، این برنج ها دارای دانه های بلند و کشیده اند. برنج هایی مثل برنج سفید(همان برنج رایج ایرانی)، برنج قهوه ای، برنج جاسمین( برنجی که در جنوب شرق آسیا در کشورهایی چون تایلندی و ویتنام رشد می کند) برنج باسماتی (برنجی که در کشورهای هند و پاکستان رشد میکند) در این دسته از برنج ها قرار میگیرند.
2.برنج دانه متوسط:
برنج هایی مثل برنج ژاپنی، برنج بمبا دانه های متوسطی دارند.
3. برنج دانه کوتاه:
برنج هایی مثل برنج آرباریو و برنج قهوه ای دانه کوتاه از جمله برنج های دانه کوتاه هستند.
بر اساس رنگ:
-
برنج سفید:
نوعی برنج است که پوسته بیرونی آن گرفته شده و دانههای آن سفید رنگ است. از ویژگیهای برنج سفید میتوان به طعم ملایم، قدرت جذب طعم و ترکیب آسان آن با سایر مواد شاره کرد؛ ویژگی هایی که برنج سفید را به ماده ای ایده آل برای ایجاد خلاقیت در طعم و ظاهر غذاها تبدیل میکند، بطوریکه در تهییه انواع غذاهای سنتی و مدرن و حتی سالادها مورد استفاده قرار میگیرد.
-
برنج قهوهای :
برنج سفیدی است که پوسته نازک قهوه ای رنگ آن اصطلاحا سبوس آن جدا نشده است. دانههای برنج قهوهای معمولا سفتتر و از لحاظ فیبر، مواد معدنی و ویتامینها غنیتر از برنج سفید است. همچنین طمع و مزه متفاوتی از برنج سفید دارد.
-
برنج قرمز:
برنج قرمز که رنگ قرمزی آن از وجود پوسته و لایه خارجی دانههای آن ناشی میشود عمدتاً در مناطق آسیایی مانند تایلند، ژاپن و هند رایج است و در آشپزی محلی این مناطق استفاده میشود.برنج قرمز دارای طعم خاص و ملایمی است که در تهیه انواع غذاهای آسیایی، مانند سوشی، خوراک آش، پیلاف و سالادهای خاص و به خاطر رنگ جذابش در تزئین انواع غدا ها به کار میرود.این نوع برنج دارای خواص آنتیاکسیدانی بیشتری نسبت به برنج سفید است که میتواند به حفظ سلامت سلولها و مبارزه با آسیبهای اکسیداتیو کمک کند.
-
برنج سیاه:
برنج سیاه یک نوع خاص برنج است که دانههای آن سیاه یا تیره رنگ هستند. این رنگ سیاهی از وجود پوسته خارجی و قسمت خارجی دانهها ناشی میشود. برنج ممنوعه (Forbidden Rice ) که با نام “برنج سیاه خون اژدها” نیز شناخته میشود، یک نوع ویژه از برنج سیاه است.
بر اساس منطقه تولید:
- برنج هندی
- برنج چینی
- برنج ایتالیایی
- برنج ایرانی
- …
همه این دستهبندیها تنها برخی از روشهای استاندارد هستند و هر منطقه و فرهنگ ممکن است دستهبندی خاص خود را داشته باشد.
انواع برنج ایرانی:
-
برنج کشت دوم:
با کیفیت ترین برنج ایرانی از لحاظ عطر، طعم و قد برنج کشت دوم است. این برنج ابتدا فقط در استان مازندران و شهرستانهای بابلسر و فریدونکنار کشت میشد، اما در سال های اخیر بعضی شهرهای دیگر این استان هم اقدام به کشت برنج کشت دوم نموده اند.
-
برنج هاشمی:
نخستین بار در استان گیلان و توسط آقای یوسف هاشمیزاده کشف شده است (یا کشت شده است؟) دانههای آن بزرگ و بلند بوده و پس از پخت، طعم و عطر و قوام مناسبی دارد.
-
برنج طارم:
این برنج هم مثل برنج هاشمی یک برنج کاملا ایرانی است. این برنج اولین بار در منطقه طارم زنجان کشت شده است و به همین دلیل به این نام شهرت دارد. اگرچه امروزه بیشترین کشت این برنج در استان مازندران انجام میشود. برنج طارم هم از لحاظ طعم و عطر و ظاهر یکی از باکیفیت ترین برنج های ایرانی است. برنج طارم انواع مختلفی دارد که شامل برنج سنگ طارم، طارم دیلمانی، موسی طارم، طارم رشتی، طارم سنگ جو، طارم امیری، اهلمی طارم، طارم محلی، طارم عطری و طارم هاشمی میشود.
-
برنج صدری:
برنج «صدری» از بلندترین و باکیفیتترین برنجهای ایرانی است که در گیلان کشت میشود. برنج صدری دم سیاه، برنج صدری دم سفید و برنج صدری دم زرد، صدری دم سرخ، صدری سالاری، صدری شاه پسند، صدری حسن سرایی، صدری هاشمی و صدری علی کاظمی از گونههای مختلف برنج صدری به حساب میآیند.
-
برنج علی کاظمی:
برنج علی کاظمی، اولین بار توسط کشاورزی به نام علی کاظمی در روستایی در شهرستان فومن کشف شد. برنج علی کاظمی جزو برنجهای دانه بلند ایرانی است البته در مقایسه با برنج هاشمی و صدری دانههای کوتاهتری دارد. کیفیت و قیمت مناسب این برنج آن را به یکی از محبوب ترین برنج های ایرانی تبدیل کرده است.
-
برنج شیرودی:
ازنظر ظاهری شباهت زیادی به برنج هاشمی دارد. کیفیت و قیمت مناسب این برنج؛ آن را به یک گزینه ی اقتصادی و به صرفه برای مراسمات، رستورانها و.. تبدیل کرده است.
-
برنج ندا
این برنج یک برنج هیبریدی از برنج طارم، آمل و حسن سرایی است که در سال 1376 توسط دکتر قربانعلی نعمت زاده تولید شد. با تلفیق این سه برنج هر یک نقاط ضعف دیگری را پوشش داده و برنجی دانه بلند با کیفیت، قیمت مناسب و با ماندگاری بالا (پس از پخت) به نام ندا به وجود آمد.
-
برنج فجر
از برنج های دانه متوسط و اصلاح شده است که در سال 1380 به منظورتولید برنجی مرغوب و پرمحصول و افزایش بهره برداری از زمین های کشاورزی با دستکاری ژنیتیکی تولید شد.
ما در سایت گوهرچین با کیفیت برنج های ایرانی را برای شما جمع آوری کرده ایم؛ کافی است سفارش خود را ثبت کرده و منتظر تحویل برنج خود جلو درب منزل باشید.
امیدوارم این مقاله در شناخت بیشتر شما در شناخت انواع برنج موثر بوده باشد، همچنین برای آشنایی بیشتر با این محصول می توانید به مقاله ی معرفی محصول برنج هم سر بزنید.